blog – Education |

Klaslokaal van de toekomst - van schermen tot regenwouden

Wanneer heb je voor het laatst aan een schoolbank gezeten?

Is er sindsdien iets veranderd? En hoe ziet het onderwijs er over tien jaar uit? Zijn het zwevende hologram- en virtual reality-ervaringen of het regelmatig schrijven van boeken op papier? We vroegen Harry van der Veen, CEO van Nuiteq, en Susanne Marklund, gebiedsmanager voor basisscholen in de gemeente Skellefteå, om ons te vertellen hoe de toekomst eruit ziet. Een ding is zeker: klaslokalen zullen er anders uitzien.

Het is een feit dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Harry, bij Nuiteq werk je met programma's voor multitouch-schermen die op scholen worden gebruikt. Vertel me hoe het is.

Multitouch-technologie is een touchscreentechnologie waarbij meerdere mensen tegelijkertijd met een scherm kunnen communiceren. Dit betekent dat studenten op een geheel nieuwe manier kunnen samenwerken. Voor deze schermen maken we het leerprogramma.

Hoe worden de schermen gebruikt?

Er zijn grote en kleine schermen; de grotere zijn vergelijkbaar met de lerarenraad, en de kleinere met schoolboeken, maar met meer mogelijkheden. Het docentenbord kan bijvoorbeeld films laten zien, kinderwerk presenteren of een educatief spel bevatten om wiskunde te leren. Met hun beeldschermen kunnen de kinderen met het scherm van de leerkracht werken door plaatjes weer te geven of het leerprogramma te gebruiken.

Zal het onderwijs zoals het er vandaag uitziet verdwijnen?

Het zal zeker komen, maar het zal even duren. Tegenwoordig zien we al veel zelflerende platforms zoals LinkedIn Learning en Udemy. Studenten hoeven niet langer in een klaslokaal te zitten om te leren, maar vinden wellicht informatie op Wikipedia, YouTube en dergelijke. Ze kunnen hun docenten ook online bereiken. Ik denk eigenlijk dat de beste leraren van de toekomst degenen zullen zijn die lesgeven via YouTube. Er is ook een verschuiving van gewone leerboeken naar digitale hulpmiddelen. Traditionele uitgevers hebben hun tijd al gehad. Hetzelfde gebeurt op school. Schoolboeken raken verouderd. Ik las onlangs een goed citaat waarin stond: "Technologie zal leraren niet vervangen, maar leraren die technologie gebruiken, zullen degenen vervangen die dat niet doen." Ik geloof daarin.

Ik ben ervan overtuigd dat steeds meer scholen multitouch-technologie gaan gebruiken, maar ook technologie in virtual reality en augmented reality. Al deze technieken creëren geweldige leermogelijkheden. Je kunt een wandeling maken in de piramides van Egypte op het geschiedenisgedeelte of het regenwoud ervaren om meer te weten te komen over biologie. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Susanne Marklund, hoe ziet de gemeente Skellefteå de toekomstige leeromgeving?

Op dit moment ontwerpen we de nieuwe Floraskolan-school in Morön, met als doel een brug te slaan tussen de huidige werkwijze en de toekomst. Tot nu toe hebben we anders nagedacht over de klaslokalen, die zullen bestaan ​​uit kamers van verschillende afmetingen en vormen, en met verschillende meubeloplossingen. We willen meubels die samenwerking en communicatie bevorderen en ruimtes creëren in de kamers. Dit betekent dat de klassieke schoolbanken en banken niet beschikbaar zullen zijn bij Floraskolan.

Wordt het meer digitaal?

Als het om digitale oplossingen gaat, veranderen de dingen veel en is er zeker meer dat we moeten doen met onze klaslokalen. Het is zorgwekkend dat het netwerk op onze scholen niet stabiel genoeg is. Leraren moeten vaak zowel digitale als analoge lessen voorbereiden voor het geval het netwerk uitvalt. Dit verbetert voortdurend de IT-afdeling. Digitalisering biedt ongelooflijke kansen voor motiverend en uitdagend leren. Ik hoop en geloof dat alle docenten op onze scholen in de gemeente meer digitale technologie zullen gebruiken bij het lesgeven.

Dit artikel is oorspronkelijk in het Zweeds gepubliceerd. Lees het hier . Het artikel komt uit Skellefteå krant, nr 3. Lees de volledige krant hier .

Nuiteq ontwerpt Snowflake MultiTeach-software, die bij elke Plus-serie en V-serie wordt geleverd .

Multitouch-technologie is een touchscreentechnologie waarbij meerdere mensen tegelijkertijd met een scherm kunnen communiceren. "

READY TO BUY? arrow